zaterdag, februari 13, 2010

Het veer van Istanbul

In 2007 vertrekken Irene en Nicole voor een jaar naar Istanbul. Tijdens hun verblijf krijgt het veer over de Bosporus een bijzondere rol. Het vormt de link tussen twee werelddelen, tussen de oevers van het Aziatische oosten en het Europese westen van de gedeelde stad. Ontmoetingen op dit veer vormen de basis voor hun tweede co-productie.

Het is niet niks als de presentatie van je nieuwe boek wordt ingeleid door cabareti√®re Nilg√ľn Yerli en de consul generaal van Turkije. De grote theaterzaal van de Kunsthal in Rotterdam zit bomvol als Irene en Nicole het eerste exemplaar van Het veer van Istanbul krijgen uitgereikt. Als je zo lang en zo intensief aan deze 572 pagina's hebt gewerkt moet dit een fantastisch moment zijn. Helemaal omdat er nu zoveel mensen bij zijn.
Net zoals hun eerste boek, Het einde van Europa, is dit een combinatie van foto's en tekst, of, zoals de uitgever zegt, van roman en beeldverhaal. Deze keer zijn de foto's van Nicole in kleur en is er gekozen voor een apart tekstdeel en een fotodeel. De stapel ongelezen boeken op onze tafel thuis zal even geduld moeten hebben, want dit prachtig vormgegeven boek krijgt natuurlijk voorrang.
Irene van der Linde & Nicole Segers, Het Veer van Istanbul. Ontmoetingen langs de Bosporus. Geb. 592 pagina’s, € 37,50
Klik hier voor video van nos.nl