donderdag, februari 11, 2010

Freya's laatste nieuwsbrief

In mei 1998 liggen we voor anker bij een onbewoond eiland in de Turks & Caicos, ten oosten van de Bahama's. We zijn de enige boot. Totdat er net voor schemer nog een mastje zichtbaar wordt dat zich door de moeilijk te vinden doorgang tussen het rif manoeuvreert. Achterop wappert de Nederlandse vlag.
Zo ontstaat het contact met Jouke en Janneke van de Freya. We zeilen samen langs de oostkust van Amerika en komen elkaar later in de Carieb weer vaak tegen.
Nadat de Freya richting Panama vaart en de Felice terug naar Europa zeilt blijft het contact via de maandelijkse Freya-nieuwsbrief. Afgelopen december is die nieuwsbrief niet gevuld met de gebruikelijke verhalen over Stille Zuidzee eilanden, ruige oceaantochten en goedkope rum. Jouke voelt zich in Durban, Zuid Afrika, ineens niet okay en moet naar Nederland voor nader onderzoek. De retourreis van het open ticket zal Jouke niet meer gebruiken. Terug gaan naar de boot kan al snel niet meer. Zijn ziekte duurt maar een paar weken. De Freya is 14 jaar onderweg, maar maakt de werldomzeiling net niet rond. Vandaag, op Jouke's begrafenis in Emmen, zie ik 17 andere zeilers uit die tijd. Een onwezenlijk weerzien.