zondag, februari 21, 2010

3 x nieuw

Voor bloglezers die hun i-pod bij de tijd willen houden staan er weer drie nieuwe albums klaar die afgelopen week uitkwamen.
Soldier of Love van Sade zal voor bijna iedereen wel lekker klinken. Het is gewoon de good old Sade sound die deze CD geschikt maakt voor de regenachtige dagen van nu. Dikke kussens in de bank, voeten op de poef, en fles rode wijn binnen handbereik. Prima niks-aan-de-hand-muziek zolang de lente nog even op zich laten wachten.
Meer experimenteel is de nieuwe van Massive Attack. Heligoland heet dat album. Je moet er even aan wennen, maar dat gold ook voor hun doorbraak CD Protection, in 1994, en die plaat bleek een blijvertje die we nog steeds veel draaien. Heligoland is iets minder relaxt, en mag gerust keihard gezet worden, het liefst in de auto.
De laatste aanwinst is alleen voor gevorderden. De rare uithalen van Peter Gabriel's stem zullen niet iedereen even logisch in de oren klinken en het totaal ontbreken van drum en elektrische gitaar is nieuw voor deze oude Genesis rocker. Op Scratch my Back zingt Gabriel 12 covers van nummers van o.a. David Bowie, Lou Reed, Randy Newman, Talking Heads en Paul Simon. Soms nauwelijks herkenbaar en begeleid door een symphonie orkest. Bowie's Heroes is de topper.