dinsdag, juli 10, 2007

Graves

De buurt van de Dam en het Rokin is het domein van toeristen. Daar uit eten gaan betekent pizza, McDonalds of KFC. Of een paddo menu. Maar al twee keer las ik een enthousiast stuk over het nieuwe restaurant Graves, in de Gravestraat.
Max belt dat hij nog 2 dagen extra bij z'n oma en opa blijft, en wij stuiten op Iens weer op uitstekende recensies over Graves. In het smalle straatje achter de Nieuwe Kerk zitten ze in een pand waar daarvoor een drukkerij zat, met grote machines, waardoor er vreemd open plafonds in de zaak zitten. Ze hebben dat goed benut.
Op deze rustige dinsdagavond werken er maar twee mensen: de uiterste vriendelijke oberes en een naar het blijkt kundige kok. Het voorgerecht van rogvleugel met linzen en rucola ziet eruit als een taartje en smelt net zo lekker op je tong als de bruidstaart gisteren. De 'a la minute' gerookte zalm smaakt zoals we nog nooit zalm hebben geproefd, ook verrukkelijk. De polenta met gegrilde tomaatjes en spinazie is net zo goed. Beter eten dan het prijsniveau doet verwachten. Alle wijnen kunnen per glas besteld worden, we proberen twee verschillende Pinot Noirs, allebei goed.
Kortom: zet je even heen over de toeristenmeuk rondom Graves heen, ze verdienen het om ontdekt te worden.